erfgoeddag °°glaskunst in de kijker°°

Komen kindjes uit een kool?

artista-glas 30 cm

 

 

 

atelier gansbeke  open zondag 28 april  van 13u00 tot 18u00
Fietsen-route Erfgoeddag Destelbergen    link

 

Destelbergen kent een rijke traditie op het vlak van glaskunst. We grijpen de kans om op Erfgoeddag dit uitzonderlijk vakmanschap in de kijker te stellen. De medewerkers van GeMuDes presenteren in de museumkelder de mooiste glasramen uit ateliers uit de regio. Ook verborgen stukken uit privécollecties zijn er uitzonderlijk te bezichtigen.

We bezoeken natuurlijk ook de historisch waardevolle glasramen in de kerken van Destelbergen en Heusden. Kunsthistorica en conservator glaskunst Aletta Rambaut vertelt honderduit over de boeiende historiek van deze bijzondere kerkglasramen.

Dorpsgids Raymond van Doorsselaere leidt ons met veel straffe verhalen en historische weetjes langsheen Destelbergens glaswerk. We fietsen samen van kerk naar kerk, en houden nadien ook halt bij verschillende privé-collecties.

10u00
Opening tentoonstelling in museumkelder gemeentehuis door Elsie Sierens (burgemeester Destelbergen).

10u05
Inleidende lezing: Het glazeniersambacht vroeger en nu door Katrien Mestdagh (zaakvoerster Atelier Mestdagh, het oudste glazeniersatelier in Vlaanderen).

Van 10u15 tot 18u00
Vrij bezoek tentoonstelling samengesteld door GeMuDes (museumkelder gemeentehuis, Dendermondesteenweg 430, Destelbergen).

10u45
Toelichting bij de glasramen in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk (Destelbergen) door Aletta Rambaut (kunsthistorica en gespecialiseerd in onderzoek en conservatie van historisch gebrandschilderd glas).

10u45 tot 14u30
Fietstocht langsheen Destelbergens glaswerk met begeleiding door Raymond Van Doorsselaere (dorpsgids Destelbergen). De fietstocht vertrekt na de toelichting in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk en gaat langsheen enkele interessante glasraamlocaties richting de Heilig Kruiskerk voor een toelichting daar. Met een hapje en een drankje worden we vervolgens onthaald in de tuin van kunstenares Annie Gansbeke. We eindigen onze fietstocht in het glasraamatelier van Eddie Van Brabandt.

12u30
Toelichting bij de glasramen in de Heilig Kruiskerk (Heusden) door Aletta Rambaut.

Van 13u00 tot 17u00: vrij bezoek atelier Eddie Van Brabandt
Na zijn brugpensioen vervolmaakte Eddie zich in glas in lood en brandschilderen. Hij ontwierp, maakte en restaureerde vele glasramen. Van de kerk in Damme tot in het Gentse Belfort vind je glaskunst van zijn hand. Ervaar ’s mans passie in zijn eigen atelier (Blauwe Steenstraat 105, 9070 Heusden).

Vrij bezoek atelier annie gansbeke van 13u00 tot 18u00
In haar kunstentuin en atelier gaat Annie aan de slag met de pure elementen om sober en krachtig uitdrukking te geven aan de essentie van haar werk. Ze past dit toe in haar tekeningen, schilderijen en – recentelijk – in haar sculpturen van glas en staal (Muizendries 3, 9070 Heusden).

Van 9u00 tot 17u00: vrij bezoek atelier Mestdagh, glasraamkunst met een hedendaags karakter
Atelier Mestdagh is al 3 generaties lang gespecialiseerd in de glasraamkunst. Op Erfgoeddag houden ze opendeur, een unieke gelegenheid waarbij je in hun traditionele atelier voeling krijgt met de techniek, de materialen en de schoonheid van dit eeuwenoude kunstambacht (Oude Gaversesteenweg 99, Merelbeke).

Van 9u00 tot 17u00: vrij bezoek atelier Geysen, twee generaties glazeniers met roots in Destelbergen
Adriaan Geysen maakte en restaureerde vele glasramen. In tal van Gentse monumenten (én het gemeentehuis van Destelbergen) vind je werken uit zijn atelier. Zoon Wim stapte in zijn voetsporen en startte zijn eigen atelier in Sint-Amandsberg (Havikstraat 9, 9040 Sint-Amandsberg).

Gratis toegang (voor de opening, de rondleidingen en de fietstocht is inschrijven verplicht).

Meer info en inschrijvingen: online hier, op www.destelbergen.be/erfgoeddag of 09/228 33 08

wenst u meer informatie?